Ritscke Sjoeles Boelema [a-p;g-p]
Ritscke Sjoeles Boelema [a-p;g-p]
Ritscke Sjoeles Boelema [a-p;g-p], geboren midden 03-1476 vermoedelijk te Holwerd, Rooms Katholiek, overleden op woensdag 30-07-1547 te Leeuwarden.

Ritscke Sjoeles Boelema [a-p;g-p].
Naam.
-->| Zijn naam komt van Simon Wierstra en Joke Koster.
Geboorte.
-->| In 1511 wordt hij genoemd in het Register van den Aanbreng en ik neem vooralsnog aan dat hij minstens zestien jaar oud is geweest, en op 30-07-1547 overlijdt hij te Leeuwarden, en als ik vooralsnog aanneem dat hij niet ouder dan negentig jaar oud is geworden, dan is hij geboren tussen 30-07-1457 en 1495.
Huwelijk.
-->| In 1501 overlijdt de eerste man van zijn vrouw Tjets, en Ritschke is geboren tussen 30-07-1457 en 1495, en als ik vooralsnog aanneem dat hij minstens zestien jaar oud en niet ouder dan veertig jaar oud is geweest, dan is hij gehuwd met Tjets tussen 1501 en 1511.
-->| Op 20-12-1536 overlijdt de eerste man van zijn vrouw Geel te Hijum en op 06-04-1544 wordt hij genoemd in een acte en is dan gehuwd met zijn derde vrouw Sierdt.
Overlijden.
-->| Zijn overlijdensdatum komt van Hessel de Walle: Int iaer ons heren MVC en XLVII de XXX dach julius sterf den eerntfeste herscip Ritske Buelama.
(bron: Hessel de Walle, Friezen uit vroeger eeuwen, blz 513).
Gebeurtenissen.
-->| 1511: Bij Register van den Aanbreng 1511 genoemd als I fl. xxvj st Ritscka Bolama of Ritscke Syoeles met bezit te Stiens en Hallum.
(bron: Simon Wierstra).
-->| 18-06-1528: Ter beslissing van een geschil tussen Ridtske Bolema voor zich en voor Reme Goffe Douwez. dr. ter eenre en heer Symon Reuwerdtz. ter andere zijde betreffende de renten uit Mutswerdelagoed en de door heer Symon te lezen missen enz. komen partijen overeen: 1° dat laatstgenoemde volgens scheidsrechterlijke uitspraak d.d. 1505 dec. 1 en volgende contracten uit Mestwerdelagoed 14 g. gld. 's jaars "naecte" renten zal ontvangen, waarvoor hij des weeks 3 missen moet lezen en volgens gewoonte alle godsdienstoefeningen in de kerk verzorgen. . . . . . Onvoltooide copie. In dorso: "f" en "sanctificetur". Inv. no. 198.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 7).
-->| 1529: Rytske Boelema.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16687, blad 251, aktenummer 1188; 1527-1533).
-->| 14-07-1529: Het Hof van Friesland, uitspraak doende in het geding tussen Ritscke Boelema, impetrant, en Aebe Syeucxma namens zijn huisvrouw en Hette Hemmema, gedaagden, over de grens tussen een stuk land van impetrant, gelegen in Boelema-sate in Steensregae, groot 12 a 13 pond, en een stuk land van gedaagden, groot 1,5 pond, draagt de beslissing op aan een commissaris. Actum den XIIII july anno XVC XXIX. Uittreksel uit het Civiel sententieboek van het Hof van Friesland van 1527-1529.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 9).
-->| 07-05-1532: Ritscke Bolema, heerschap, oorkondt dat hij aan het vrouwenklooster Sigerswolde een rente van 5 g. gld. 's jaars uit een goed te Finkum, nu bewoond door een zekere Hessel, overgedragen heeft, mits Alydt, dochter van zijn zuster Syoelka, daar professie doet. Doet zij geen professie, dan zal Ritscke de rente terugkrijgen, maar het klooster schadeloos stellen voor ter wille van Alydt gemaakte onkosten. Het klooster mag de rente niet verkopen, alleen in geval van geldnood door Ritscke voor 100 g. gld. laten aflossen. Gedaen bynnen Leeuwarden in 't Jaer ons Heeren duysent vijfhondert twee ende dertich den sevenden dach may. 19e-eeuws afschrift ; origineel (in kloosterstukken Rijksarchief Friesland, klooster Siegerswoude, inv. no. 3) door de oorkonder bezegeld en ondertekend ("Ritska Bolma"). Inv. no. 377.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 12).
-->| 08-05-1533: Anna Wattema, die in het klooster te Sigerswolde wil gaan, maakt haar testament. Als erfgenamen wijst zij aan Wijtt(h)ije Camminga en Rydtsche Boelema, ieder voor de helft. Haar zusters Sioelck(e) en Jetz zullen ieder een rente van 4 g. gld. uit Wattema-sate te Ee ontvangen ; willen zij de rente verkopen, dan hebben Wijtthije en Rydtsche of hun erfgenamen het recht die bij voorkeur te kopen tegen de penning 20. Wijttije en Rydtsche zullen de 6 gld. 's jaars, die zij bij akte van 17 nov. 1531 aan het klooster te Sygerswolde toegezegd hebben, niet meer behoeven te betalen ; in plaats daarvan vermaakt de testatrice aan het klooster een jaarlijkse rente van 6 g. gld. uit Wattama-goed te Ee en een gift ineens van 90 g. gld, deze laatste door Wijttije en Ridtsche uit te keren wanneer zij professie gedaan heeft en een begin gemaakt is met de bouw van een nieuwe kloosterkerk. In 't jaer ons Heeren duysent vijfhondert drie ende dartich den achtsten dach maii. Afschrift door Y. Tulp, 1854 ; het origineel, berustend in het familiearchief-Epema (op Epema-State te Ysbrechtum), no. 111, is van perkament, bezegeld door de getuigen dr. Uupko van Bourmania, mr. Pier Sirici en mr. A(e)lbert Ghijsbertsz, en ondertekend door dezelfden ("Uupko a. Burmania", "Petrus Sirici", "AlbertusGijsbertsAernsma") en de getuige mr. Doytias Wiaerda ("Dothijas Wyarda") ; verder trad als getuige op schipper Stoffel. Inv. no. 377.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 15).
-->| 04-12-1533: Ritsko Boelama oorkondt, dat hij bij testament van 1533 aan de Mynrebroeders te Galiieen binnen Leeuwarden een jaarlijkse gift van een ton boter en 3 g. gld. heeft toegekend, op voorwaarde dat zij twee eeuwige missen in de week en een jaarlijkse mis van Requiem voor hem zullen opdragen. Bij nalatigheid hierin zal de gift vervallen aan de armen. Met de uitvoering van deze beschikking zijn belast de procuratoren of voogden van de Broederschap van den Naeme Jhesu te Leeuwarden, onder toezicht van de twee oudste pastoors van Oldehove binnen Leeuwarden en de twee oudste burgemeesters der stad. Actum Leeuwarden in 't jaer ons Heeren duysent vijfhondert drye ende dertich opten vierden dach decembris. Inv. no. 336.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 1).
-->| 04-12-1533: Ritsko Bolema te Leeuwarden oorkondt, dat hij bij testament van 1533 aan zijn zuster Sioelck vermaakt heeft: een sate te Wierum ten westen van Pasens, "to Poulsma" genoemd, onverminderd de inkomsten van patroon en priesters te Wierum daaruit, de helft van Sellinga goet te Minnertsgae en zijn rechten op Theerden goed te Hallum, dat momenteel een huurwaarde van 7 g. gld. heeft. Sioelck en haar erfgenamen mogen deze goederen niet bezwaren of vervreemden, op straffe van verval van het legaat aan de voogden van de Broederscap van den Name Jhesu. Actum Leeuwarden anno vijfthienhondert drye ende dertich den IIIIen dach decembris. Inv. no. 337.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 18).
-->| 04-12-1533: Ritske Bolema te Leeuwarden oorkondt, dat hij bij testament van 1533 aan zijn half zuster Jettien heeft vermaakt een sate te Wanswert, "Oppe Walle" genoemd. Deze dient tot levensonderhoud van Jettien en haar kinderen en vervalt na hun dood aan de voogden van den Name Jhesu te Leeuwarden. Mochten er dan nog kleinkinderen van Jettien in leven zijn, dan zullen die door de voogden als armen Christi onderhouden worden. Actum Leeuwarden den vierden dach decembris anno vijfthienhondert drye ende dertich. Inv. no. 338.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 1).
-->| 1534: Ritske Boelema.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16688, blad 62, aktenummer 239; 1534-1537).
-->| 1535: Ritske Boelema.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16688, blad 127, aktenummer 460; 1534-1537).
-->| 1540: Bij Register van den Aanbreng 1540 genoemd als Ritscke Bolema of Ritscke Syoeles met bezit te Stiens en Hallum.
(bron: Simon Wierstra).
-->| 06-04-1544: Ritzske Bolama maakt ten overstaan van de notaris Jhero Abbaz, zijn testament, herroept al zijn vroegere uiterste wilsbeschikkingen en vermaakt, wanneer hij kinderloos komt te overlijden, al zijn goederen aan de armen te Lewerden Uitgezonderd zijn: a. een sate te Tennaerdt, Jelkama-Staten genoemd, en een huis met inboedel te Lewerden, dat hij van plan is te kopen ; deze komen aan zijn vrouw Syrdt, maar wanneer zij hertrouwt vervallen de goederen aan de armen. b. Poulsma-zate te Wierum (onverminderd de inkomsten van patroon en priester te Wierum daaruit), de helft van Sellinga-zate te Mennertsgae en de rechten van testator op Tziarda-goedt te Hallum (die nu 7 g. gld. 's jaars opbrengen) ; deze komen aan zijn zuster Siolck (Sijoelck), die ze echter niet mag bezwaren of vervreemden op straffe van verval aan de armen, De aan de armen vermaakte goederen zullen beheerd worden door de als executeurs aangewezen voogden van het Suette Name Jhesus Gilde. Deze moeten uit de opbrengst ieder jaar voor minstens 20 g. gld. kleren en schoenen en zo mogelijk ook levensmiddelen aan de armen uitdelen en 8 of 9 g. gld. aan arme kraamvrouwen geven. De drie kamers in de Speelmansstraet naast de schuur van wijlen Wytthie Camminge, door de testator en zijn eerste vrouw Geel gesticht, en het gasthuis daartegenover naast het huis van Gerryt beeldsnider, door hem gesticht, moeten door de voogden ten behoeve van arme oude vrouwen in stand gehouden worden. In 't jaer van der saliger geboerte ons liefs Heren Jhesu Christi duissent vijfhundert veer ende veertich den VI dach april is. Inv. no. 339.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 39).
-->| 19-03-1547: Ritscke Bolama ("Ritscke Bolma") verhuurt als landheer aan Pieter Lambertsz, (als destijds aan diens vader) de helft van Mutzardasate te Payns, ter voorkoming van meting geschat op 27 pond, zulks voor 4 jaar ingaande mei 1547 tegen betaling van 22 st. per pond, zullende de huurder 7g.g. min 3,5 st. 's jaars rente in mindering van de huursom afdragen aan de prebende te Payns doch alle verdere lasten voor zijn rekening nemen. Huyden den negenthienden dach marcij anno XVC ende suevenendeveertig. Inv. no. 203.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 44).
-->| 1547: Ritscke Bolema heeft vermaakt (6 april 1544): 1. Aan Syrdt Jelkema-zate (Ternaard) in vruchtgebruik plus huis dat hij zou kopen met huisraad. 2. Aan zijn zuster Syolcke Poulsma-zate te Wyrum, 0,5 van Sellinga-sate te Minnertsga en rechten op Tziaerdagoed (Hallum), eveneens in vruchtgebruik. 3. De armen Christi te Leeuwarden erven voor 't geheel, onder beheer van het Soete Name Jesus Gilde. 2. dec. (15)45: 1. Gekocht huis en schuur aan Syrdt a.v. en een sate te Wanswerdt. 2. Aan Syolck bovendien: het aandeel in Staeplaen 0,5 goed te Hantum. 3. Administratie aan 't Gilde "gealieneert". 2 juli (15)47: 2. Aan Syolcke nog: 0,5 van Wattingagoed. 28 juli 1547: 1. Alle rente van 't eerste jaar na zijn dood te ontvangen en uit te keren door Syrdt. Ongetekende notities (16e eeuw). Inv. no. 342.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 47).
-->| 12-12-1548: Kaerle, Rooms keizer enz, oorkondt dat hij aan de Broederscappe ende Gilde van den Soeten ende Gebenediden Naem Jhesus oft van den aermen Christi te Leeuwaerden op grond van de nuttige en zich voortdurend uitbreidende werkzaamheden van dit Gilde, te weten het uitdelen van levensmiddelen aan de armen, het recht heeft toegekend de erfstelling door wijlen Rytske Boelema, die per jaar ongeveer 200 g. gld. opbrengt, te aanvaarden, benevens alle andere erfenissen en legaten waarvan de jaarlijkse rente 500 g. gld. niet te boven gaat, De aan het Gilde vervallende goederen zullen niet vrij zijn van gewone of buitengewone belastingen. Gegeven in onse stadt van Bruessel den twalfsten dach van decembre in t jaer ons Heeren duysent vijfhondert achtenveertich. Inv. no. 343.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 49).
-->| 1554: Ritske Boelema, in leven gehuwd met Sirdt.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16691, blad 27, aktenummer 683; 1554-1559).
-->| 1555: Libel voor den Hove van Vrieslandt tussen de oldermans als administrateurs van de armen van het Soete Name Jesus Gilde te Leeuwarden en Syrdt, wed. van Ritscke Bolema, (nu maar men zegt hertrouwd met Jelcke Minnema met wie ze te Leeuwarden woont), vermeldende de beschikkingen van wijlen Ritscke van Boelema bij testament van 11 (!) april 1544 voor Syrdt, n.l. Jelkema-sate te Tonnaerdt en een huis te Leeuwarden, doch bij hertrouwen 200 g. gld. en huisraaden voor zijn zuster Syoelcke, n.l. Poulsma-sate te Wyrum, 0,5 Sellinga-sate te Minnersgae en rechten op Tyaerdegoed, alles in vruchtgebruik. Fragment van een concept. Inv. no. 345.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 60).
-->| 28-04-1557: Mr. Eelcke van der Haule advocaat als olderman en Jan Symonz, Andries en Gerbren Arentszn, als gecommitteerden der overige gildebroeders van den Suete Naem Jhesus Gilde te Leeuwairden ter eenre en Syrdt, thans huisvrouw van Jelthie Minnema, ter andere zijde, dragen de beslissing van hun geschillen terzake van de goederen, waarover Ritsche Bolema, Syrdts wijlen echtgenoot, bij testament en cedullen heeft beschikt, op aan de scheidsrechterlijke uitspraak van de Raad Mr. Jan Rommaerts, Frans van Camminga en de advocaten Mr. Tzalinck Riemersma en Mr. Suyrdt Aesgema. Den achtendetwintichsten aprilis anno XVC zeven ende vijftich. Inv. no. 346.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 66).
-->| 14-01-1560: In de geschillen tussen Harmen Pheltes olderman en de broederschap van den Gebenediden Name Jhesus te Leuwaerden, mede patronen van de huisarmen aldaar ter eenre en Syerdt wed. Ritske Bolema ter andere zijde doen R. van Burmannia en M. Rommarts, als scheidslieden door partijen aangewezen, uitspraak in dier voege, dat aan het Gilde alle sterfhuisbescheiden zullen worden overgedragen tegelijk met het bezit van de landen, renten enz. van de overledene, terwijl Syerdt de mobilia zal behouden, geen verantwoording betreffende baar geld en inkomsten tot dusverre verschuldigd is en van het Gilde gedurende haar leven 105 g. g. 's jaars ontvangen zal boven het kosteloos gebruik van haar staande huwelijk aangekochte woning, omtrent de halve eigendom waarvan geen uitspraak gegeven wordt. Den XlIIIen january anno XVC tsesticht. a. Inv. no. 347.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 70).
-->| 1563: Ritske Bolema in leven gehuwd met Suyrt Hendricx.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16692, blad 473, aktenummer 4155; 1559-1565).
-->| 21-10-1563: Nicolaes Cleuting, notaris, oorkondt dat hij met de getuigen Hendrick Albertsz, en Hendrick Herckez, burgers van Leeuwaerden, desgevraagd Sijrt Hendricxdr, wed. van Ritske Boelema en nu gehuwd met Lijeuwe Mellez, secretaris van Dockum, genoemde Lijeuwe en mr. Doecke Eninga, advocaat, vergezeld heeft toen zij zich naar het huis van Doecke van Martena, olderman van het Suete Naeme Jhesus Ghilde te Leeuwaerden, begaven. Zij hebben deze niet thuis getroffen en zijn daarop naar Erasmus Melschiorz, medeolderman van het Gilde, gegaan, die zij thuis gevonden hebben in gezelschap van de gildebroeders Sijurdt van Beijema, Jan Sijmonsz, en mr. Eelcke van der Haule en de notaris Wouter Coquellan. Sijrt heeft daar aan Erasmus een mand met bewijsstukken aan geboden, die naar haar zeggen na de dood van Ritske Boelema eigendom van het Gilde geworden waren. Erasmus en de andere gildebroeders hebben geantwoord, dat deze zaak niet hun aanging, maar alleen de olderman Doecke van Martena, en dat zij uitsluitend bijeengekomen waren om een mingelen wijn te drinken. Up huyden den XXIen octobris anno XVC drie en tsestich. Uittreksel, (18)68 uit het protocol van de notaris Nicolaus Judoci Cleuting, 1554-1571 (Gemeentearchief Leeuwarden) ; Inv. no. 377.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 72).
-->| 1564: Ritske Boelema, in leven gehuwd met Syert Hendricx.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16692, blad 542, aktenummer 4632; 1559-1565).
-->| 1564: Syert Hendricx, weduwe van Ritske Boelema ; gehuwd met Leo Melles.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16692, blad 542, aktenummer 4631; 1559-1565).
-->| 22-06-1565: Ten overstaan van de Raadsheer-Commissaris Pieter van Dekema ridder, leggen ten verzoeke van Doecke van Martena en Asmus Melchiorsz. Wijnheer als oldermans van 't Suete Name Jesus Gilde te Leeuwerden imp. contra Doecke Douwez. als curator litis over Pieter Lamberts wezen ged. getuigenis af: 22 juni: 1. Pier Feddricxz. op Boelemagoed te Stiens, ongeveer 80 jr.: Zijn wijlen landheer Ritske Boelema was gehuwd met Tiets Abingha die 0,5 van Mutswerdesate te Peyns ten huwelijk bracht, Ritske ontving dus van zijn meier Lambert aldaar huur en geen rente en waarschuwde die eens te zijnen huize aan de Eewal te Leeuwerden de kerkvoogden van Peyns niet meer dan 1,5 g. g. 's jaars te geven. Ritske had bij Tiets 2 kinderen, Joannes (+ Loeven als student) en Wyts (+ Groeninghen) en is zonder echte kinderen na te laten overleden. 2. Pybe Decker alias Tyarckz. te Steens, ongeveer 70 jr.: Hij diende jaren Ritske Boelema als knecht: deze kreeg van Tiets Feckedr. Aebingha de landen van Mutswerdera-sate in questie ten huwelijk ; de zoon Joannes werd in zijn diensttijd geboren en tijdens dezelfde viel ook het overlijden van Tiets ongeveer Odulphi (15)13 ; de meiers: Pier en later zijn zoon Lambert brachten 6 a 7 g. g. huur bij Ritske en evenveel bij olde Goffe Douwez. Aebinga, een broeders zoon van Tiets ; toen Ritske hertrouwd met Geel te Groeningen woonde heeft hij (die toen ook hun meier was) die huur wel hun gebracht ; R. 's kinderen Joannes en Anna zijn jong resp. Loeven en op Amlandt overleden. 10. Mr. Doecke Eningha, advocaat, +/- 44 jr.: Hij heeft de wed. Ritske Boelema, Sierdt Hendricxdr. als raadsman ter zijde gestaan voor den Hove en voor scheidslieden contra de administrateurs van het Soete Name Jesus Gilde te Leeuwerden en weet uit dien hoofde, dat zij Ritskes brieven in bewaring had tot haar scheiding met het Gilde. 16 febr. "65" 76.4 4. Thys Symonsz, oom van de ged. ; uit zijn getuigenis blijkt, dat Ritske eerst (+/- 1511) slechts 3 g. gld. huur ontving, na aftrek van de renten uit 0,5 Mutsuerdera, wat later is verhoogd tot 6-6 g. g. welk bedrag hij volgens getuige zeker twee jaar inde, waarna de zoon van Lambert huurder werd ; een en ander gunstig voor imp. 's standpunt. vonnis 20 dec. 1571. Gelijktijdig afschrift. Inv. no. 198.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 74).
-->| 09-07-1574: Nadat volgens Hofssententie d. d. 1571 dec. 20 ten bate van Mr. Suyrdt Aesgema volmacht van het Soete Naeme Jesus Gilde te Leuwaerden en Syerdt wed. Ritske Bolema imp. en triumph, contra Doecke Douwesz. te Peyns curator litis over de kinderen van w. Pieter Lambertsz. de executie daarvan door Idzard a Sickyngha Raad Commissaris krachtens commissie d.d. 1572 jan. 16 was aangevangen, waarbij opponeerden Pieter Feyckesz. en Jetze Sircxz. kerkvoogden namens de patrones St. Geertruyt te Peyns bewerende bezitters sinds mensenheugenis te zijn van 0,5 Mutzarderasate aldaar in questie, terwijl Fedderyck Boettesz. en Sytz Sytsdr. e.l. te Marssum op de andere 0,5 aanspraak maakten, welke partijen dienaangaande procedeerden voor den Hove ; geven Idzard a Sickyngha voornoemd en heer Anna (!) Hoittiesz. officiaal van de bisschop van Leuwaerden ten verzoeke van alle genoemde partijen, t.w. Mr. Syurdt Aesgema thans olderman, Gerryt Wybesz. afgetreden olderman en Mr. Matthys Rommarts rentmeester van het Gilde, heer Jacop pastoor, Willem Claesz. en Renijck Boyesz, kerkvoogden te Peyns en eindelijk Fedderyck Boettesz. c. ux. de navolgende scheidsrechterlijke uitspraak: 0,5 der sate met de achterstand bij de "landtsaete" van 6-6 g. g. 's jaars wordt eigendom van het Gilde, 0,5 van Fedderyck c. ux, kerkvoogden krijgen 12 e. g. eeuwige rente ?s jaars uit de gehele sate alsmede thans voor eenmaal van beide eigenaars tezamen 125 e. g. ; blijvende voorts alle lasten verder voor rekening van laatstgenoemden. Opten IXden dach juli j 1574. Oorspr. met de opgedrukte zegels in rode was onder papierruit en de handtekeningen van "Annius Hottenius officialis" en "Idzard a Sickijngha". Inv. no. 199.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 95).
-->| Hij komt voor op de Naamlijst van de broeders en zusters van het Zoete naam Jezus gilde, Leeuwarden 1522-1622: 64. Ritscke Boelema 1544+1547 x a. Geel N. b. Syrdt of Gyrde Abinga of Aebinga.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, toegang 119-B, inv.nr. 382).
-->| De naam Ritske Boelema-Gasthuis heeft zijn ontstaan te danken aan de erfenis die de gildebroeder Ritske Boelema bij zijn overlijden in 1547 aan het Zoete Naam Jezus-Gilde naliet. Tot deze nalatenschap behoorde, blijkens zijn testament van 6 april 1544, ook een gasthuis voor behoeftige oude vrouwen, dat Ritske Boelema zelf had opgericht, en waarvoor hij de zorg na zijn dood aan de voogden van het Zoete Naam Jezus-Gilde opdroeg. Dit gasthuis komt in de rekeningen van 1578/79 af geregeld voor onder de naam "Boelema gasthuys". Het was gevestigd in de Speelmansstraat. Vermoedelijk is hieraan later nog een stuk bijgebouwd ; in de rekening over 1581/82 is althans sprake van "Ritske Boelema nije gasthuys" en in die over 1585/86 van "reparatie van den straet van het oldt en nije gasthuys ". Daarnaast vindt men in de rekeningen na 1580 zo nu en dan de aantekening dat een bepaalde kamer, die eigendom is van het Gilde, zonder betaling is verhuurd aan een behoeftige man of vrouw. Het gasthuis in de Speelmansstraat kon op den duur blijkbaar niet aan de behoeften voldoen. In 1623 werd het gebouw verkocht en een nieuw gasthuis, bestaande uit 8 kamers, geopend in wat nu de Monnikemuurstraat genoemd wordt, maar in de oude stukken aangeduid wordt als: achter de Jacobijner Kerk (tegenwoordig: Grote Kerk). Blijkens een staat van 1549 en de oudste rekeningen was dit het laatste woonhuis van Ritske Boelema geweest en had het Zoete Naam Jezus-Gilde na zijn dood de helft van het eigendomsrecht ervan gekregen. In 1598 kocht het Gilde de andere helft van het eigendomsrecht. Dit huis mocht dus met bijna evenveel recht als zijn voorganger Ritske Boelema-Gasthuis heten. Het testament van Ritske Boelema legde de voogden van het Gilde de verplichting op, ieder jaar aan de armen kleding en schoeisel uit te reiken en indien mogelijk ook levensmiddelen ; tevens moest een som van 8 of 9 g. gld. per jaar besteed worden aan hulpverlening aan arme kraamvrouwen.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden).
-->| Wapen: gevierendeeld: I in blauw een zilveren lelie ; II in rood een gouden ster ; III in rood een gouden eikel met de steel omlaag ; IV in blauw een zilveren wassenaar. Wapenvoerder: Ritscke Boelema.
(bron: CBG, GHS 50A12, B.F.W. von Brucken Fock, Friese Familiewapens. Wapens van oud- adellijke & geadelde, eigenerfde, & enkele patricische familiën van frieschen oorsprong in Friesland tusschen Fly en Eems, waarbij gevoegd zijn wapens van enkele niet-friesche familiën, die aldaar goederen bezaten en ampten bekleedden, blz. 21)
.

trouwt (1) midden 01-1506 vermoedelijk te Hijum, (ontbonden door overlijden op donderdag 12-06-1513 te Jelsum)
met

Tjets Feykes van Aebinge [e-p;g-p], geboren midden 09-1454 -->| In 1501 overlijdt haar man Keimpe, en ik neem vooralsnog aan dat mijnstens zestien jaar oud is geweest, en op 12-06-1513 overlijdt zij te Jelsum, en als ik vooralsnog aanneem dat zij niet ouder dan negentig jaar oud is geworden, dan is zij geboren tussen 12-06-1423 en 1485 te Hijum, Rooms Katholiek, overleden op donderdag 12-06-1513 -->| Ten tijde van de feestdag van Odulfus, 12 juni vermoedelijk te Jelsum, trouwt (1) midden 06-1493 vermoedelijk te Jelsum, (ontbonden door overlijden in 1501 te Jelsum) met Keimpe Taeckes van Hinnema [e-p;g-p], geboren in 1425 te Jelsum, Rooms Katholiek, overleden in 1501 te Jelsum.

Tjets Feykes van Aebinge [e-p;g-p].
-->| Jan Jellema geeft als geboortedatum 1463 te Hijum.
-->| In 1486 overlijdt de eerste vrouw van haar man Keimpe en in 1501 overlijdt Keimpe.
-->| In 1501 overlijdt haar eerste man Keimpe, en haar man Ritschke is geboren tussen 30-07-1457 en 1495, en als ik vooralsnog aanneem dat hij minstens zestien jaar oud en niet ouder dan veertig jaar oud is geweest, dan is zij gehuwd met Ritschke tussen 1501 en 1511.
-->| Jan Jellema en Joke Koster geven als huwelijksdatum met Keimpe 1495 te Jelsum en met Ritscke 1502 (bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema/I00447.php ; http://www.genealogieonline.nl/stamboom-griffioen-koster/I17197.php).
-->| Haar overlijdensdatum komt van Jan Jellema (bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema/I00447.php).
-->| 22-06-1565: Ten overstaan van de Raadsheer-Commissaris Pieter van Dekema ridder, leggen ten verzoeke van Doecke van Martena en Asmus Melchiorsz. Wijnheer als oldermans van 't Suete Name Jesus Gilde te Leeuwerden imp. contra Doecke Douwez. als curator litis over Pieter Lamberts wezen ged. getuigenis af: 22 juni: 1. Pier Feddricxz. op Boelemagoed te Stiens, ongeveer 80 jr.: Zijn wijlen landheer Ritske Boelema was gehuwd met Tiets Abingha die 0,5 van Mutswerdesate te Peyns ten huwelijk bracht, Ritske ontving dus van zijn meier Lambert aldaar huur en geen rente en waarschuwde die eens te zijnen huize aan de Eewal te Leeuwerden de kerkvoogden van Peyns niet meer dan 1,5 g. g. 's jaars te geven. Ritske had bij Tiets 2 kinderen, Joannes (+ Loeven als student) en Wyts (+ Groeninghen) en is zonder echte kinderen na te laten overleden. 2. Pybe Decker alias Tyarckz. te Steens, ongeveer 70 jr.: Hij diende jaren Ritske Boelema als knecht: deze kreeg van Tiets Feckedr. Aebingha de landen van Mutswerdera-sate in questie ten huwelijk ; de zoon Joannes werd in zijn diensttijd geboren en tijdens dezelfde viel ook het overlijden van Tiets ongeveer Odulphi (15)13 ; de meiers: Pier en later zijn zoon Lambert brachten 6 a 7 g. g. huur bij Ritske en evenveel bij olde Goffe Douwez. Aebinga, een broeders zoon van Tiets ; toen Ritske hertrouwd met Geel te Groeningen woonde heeft hij (die toen ook hun meier was) die huur wel hun gebracht ; R. 's kinderen Joannes en Anna zijn jong resp. Loeven en op Amlandt overleden. 10. Mr. Doecke Eningha, advocaat, +/- 44 jr.: Hij heeft de wed. Ritske Boelema, Sierdt Hendricxdr. als raadsman ter zijde gestaan voor den Hove en voor scheidslieden contra de administrateurs van het Soete Name Jesus Gilde te Leeuwerden en weet uit dien hoofde, dat zij Ritskes brieven in bewaring had tot haar scheiding met het Gilde. 16 febr. "65" 76.4 4. Thys Symonsz, oom van de ged. ; uit zijn getuigenis blijkt, dat Ritske eerst (+/- 1511) slechts 3 g. gld. huur ontving, na aftrek van de renten uit 0,5 Mutsuerdera, wat later is verhoogd tot 6-6 g. g. welk bedrag hij volgens getuige zeker twee jaar inde, waarna de zoon van Lambert huurder werd ; een en ander gunstig voor imp. 's standpunt. vonnis 20 dec. 1571. Gelijktijdig afschrift. Inv. no. 198. (bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G, 2.6.74. regesten) te Leeuwarden, http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=76&micode=119-B&miview=inv2#inv3t1)
.

trouwt (2) midden 08-1540 vermoedelijk te Leeuwarden, (ontbonden door overlijden midden 08-1540 vermoedelijk te Leeuwarden)
met

Geel Redmers Allema [e-p;g-p], geboren midden 08-1487 vermoedelijk te Hijum, Rooms Katholiek, overleden midden 08-1540 vermoedelijk te Leeuwarden, trouwt (1) midden 09-1515 vermoedelijk te Hijum, (ontbonden door overlijden midden 08-1540 vermoedelijk te Hijum) met Bennert van Aebinga [g-p;g-p], geboren midden 05-1463 vermoedelijk te Hijum, Rooms Katholiek, overleden midden 08-1540 vermoedelijk te Hijum.

Geel Redmers Allema [e-p;g-p].
Naam.
-->| Haar naam komt van Simon Wierstra en Joke Koster.
-->| Zij wordt genoemd in Stamboek van den Frieschen Adel.
(bron: Montanus de Haan Hettema en Arent Van Halmael jr, Stamboek van den Frieschen, vroegeren en lateren, adel, uit oude en echte bescheiden en aantekeningen en met bijvoeging van de wapens der onderscheiden geslachten opgemaakt, blz 3, 301).
Geboorte.
-->| Op 20-12-1536 overlijdt haar eerste man Bennert te Huijm, en ik neem vooralsnog aan dat zij minstens zestien jaar oud is geweest, en op 06-04-1544 is haar tweede man Ritschke hertrouwd, en als ik vooralsnog aanneem dat zij niet ouder dan negentig jaar oud is geworden, dan is zij geboren in de periode 06-04-1454 en 20-12-1520.
Huwelijk.
-->| Op 25-07-1487 overlijdt de eerste vrouw van haar man Bennert en op 06-04-1544 is haar tweede man Ritschke voor de tweede keer getrouwd.
Overlijden.
-->| Na 20-12-1536 overlijdt haar eerste man Bennnert te Hijum en op 06-04-1544 wordt haar tweede man Ritscke genoemd in een notariele acte te Leeuwarden en was toen hertrouwd.
Gebeurtenissen.
-->| 06-04-1544: Ritzske Bolama maakt ten overstaan van de notaris Jhero Abbaz, zijn testament, herroept al zijn vroegere uiterste wilsbeschikkingen en vermaakt, wanneer hij kinderloos komt te overlijden, al zijn goederen aan de armen te Lewerden Uitgezonderd zijn: a. een sate te Tennaerdt, Jelkama-Staten genoemd, en een huis met inboedel te Lewerden, dat hij van plan is te kopen ; deze komen aan zijn vrouw Syrdt, maar wanneer zij hertrouwt vervallen de goederen aan de armen. b. Poulsma-zate te Wierum (onverminderd de inkomsten van patroon en priester te Wierum daaruit), de helft van Sellinga-zate te Mennertsgae en de rechten van testator op Tziarda-goedt te Hallum (die nu 7 g. gld. 's jaars opbrengen) ; deze komen aan zijn zuster Siolck (Sijoelck), die ze echter niet mag bezwaren of vervreemden op straffe van verval aan de armen, De aan de armen vermaakte goederen zullen beheerd worden door de als executeurs aangewezen voogden van het Suette Name Jhesus Gilde. Deze moeten uit de opbrengst ieder jaar voor minstens 20 g. gld. kleren en schoenen en zo mogelijk ook levensmiddelen aan de armen uitdelen en 8 of 9 g. gld. aan arme kraamvrouwen geven. De drie kamers in de Speelmansstraet naast de schuur van wijlen Wytthie Camminge, door de testator en zijn eerste vrouw Geel gesticht, en het gasthuis daartegenover naast het huis van Gerryt beeldsnider, door hem gesticht, moeten door de voogden ten behoeve van arme oude vrouwen in stand gehouden worden. In 't jaer van der saliger geboerte ons liefs Heren Jhesu Christi duissent vijfhundert veer ende veertich den VI dach april is. Inv. no. 339.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 39).
-->| 22-06-1565: Ten overstaan van de Raadsheer-Commissaris Pieter van Dekema ridder, leggen ten verzoeke van Doecke van Martena en Asmus Melchiorsz. Wijnheer als oldermans van 't Suete Name Jesus Gilde te Leeuwerden imp. contra Doecke Douwez. als curator litis over Pieter Lamberts wezen ged. getuigenis af: 22 juni: 1. Pier Feddricxz. op Boelemagoed te Stiens, ongeveer 80 jr.: Zijn wijlen landheer Ritske Boelema was gehuwd met Tiets Abingha die 0,5 van Mutswerdesate te Peyns ten huwelijk bracht, Ritske ontving dus van zijn meier Lambert aldaar huur en geen rente en waarschuwde die eens te zijnen huize aan de Eewal te Leeuwerden de kerkvoogden van Peyns niet meer dan 1,5 g. g. 's jaars te geven. Ritske had bij Tiets 2 kinderen, Joannes (+ Loeven als student) en Wyts (+ Groeninghen) en is zonder echte kinderen na te laten overleden. 2. Pybe Decker alias Tyarckz. te Steens, ongeveer 70 jr.: Hij diende jaren Ritske Boelema als knecht: deze kreeg van Tiets Feckedr. Aebingha de landen van Mutswerdera-sate in questie ten huwelijk ; de zoon Joannes werd in zijn diensttijd geboren en tijdens dezelfde viel ook het overlijden van Tiets ongeveer Odulphi (15)13 ; de meiers: Pier en later zijn zoon Lambert brachten 6 a 7 g. g. huur bij Ritske en evenveel bij olde Goffe Douwez. Aebinga, een broeders zoon van Tiets ; toen Ritske hertrouwd met Geel te Groeningen woonde heeft hij (die toen ook hun meier was) die huur wel hun gebracht ; R. 's kinderen Joannes en Anna zijn jong resp. Loeven en op Amlandt overleden. 10. Mr. Doecke Eningha, advocaat, +/- 44 jr.: Hij heeft de wed. Ritske Boelema, Sierdt Hendricxdr. als raadsman ter zijde gestaan voor den Hove en voor scheidslieden contra de administrateurs van het Soete Name Jesus Gilde te Leeuwerden en weet uit dien hoofde, dat zij Ritskes brieven in bewaring had tot haar scheiding met het Gilde. 16 febr. "65" 76.4 4. Thys Symonsz, oom van de ged. ; uit zijn getuigenis blijkt, dat Ritske eerst (+/- 1511) slechts 3 g. gld. huur ontving, na aftrek van de renten uit 0,5 Mutsuerdera, wat later is verhoogd tot 6-6 g. g. welk bedrag hij volgens getuige zeker twee jaar inde, waarna de zoon van Lambert huurder werd ; een en ander gunstig voor imp. 's standpunt. vonnis 20 dec. 1571. Gelijktijdig afschrift. Inv. no. 198.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 74)
.

trouwt (3) midden 08-1540 vermoedelijk te Stiens, (ontbonden door overlijden op woensdag 30-07-1547 te Leeuwarden)
met

Sierdt Hendricx [e-p;g-p], geboren midden 06-1501 vermoedelijk te Stiens, Rooms Katholiek, overleden op woensdag 12-08-1564 te Leeuwarden, trouwt (2) midden 09-1551 vermoedelijk te Leeuwarden, (ontbonden door overlijden op vrijdag 27-03-1559 te Leeuwarden) met Jelcke Minnema [g-p;g-p] -->| Zijn naam komt uit een notariele acte van 1555 te Leeuwarden. (bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G, 2.6.60. regesten) te Leeuwarden, http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=76&micode=119-B&miview=inv2#inv3t1), Rooms Katholiek, overleden op vrijdag 27-03-1559 3. GFL III, 38-40 (G 74): zerk uit Galileeërkerk van Ritske Buelama (+1547 juli 30), Syrcktie Buelama (+ 1564 augustus 12), Jeltie Minnema (+ 1559 maart 27) (bron:http://www.vanbritsom.com/Library%203/Friese%20zegels%20.pdf) te Leeuwarden, trouwt (3) midden 06-1561 vermoedelijk te Leeuwarden, (ontbonden door overlijden op woensdag 12-08-1564 te Leeuwarden) met Lieuwe Melles [g-p;g-p] -->| Zijn naam komt uit een notariele acte van 21-10-1653 te Leeuwarden. (bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G, 2.6.72. regesten) te Leeuwarden, http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=76&micode=119-B&miview=inv2#inv3t1), Rooms Katholiek.

Sierdt Hendricx [e-p;g-p].
Naam.
-->| Haar naam komt van Simon Wierstra.
Geboorte.
-->| Vóór 06-04-1544 huwt zij vermoedelijk te Siens en ik neem vooralsnog aan dat zij minstens zestien jaar oud is geweest, en op 12-08-1564 overlijdt zij, en als ik vooralsnog aanneem dat zij niet ouder dan negentig jaar oud is geworden, dan is zij geboren tussen 12-08-1474 en 06-04-1528.
Huwelijk.
-->| Tussen 20-12-1536 en 06-04-1544 overlijdt de tweede vrouw van haar man Ritschke te Leeuwarden.
-->| Op 30-07-1547 overlijdt haar man Ritschke en in 1555 wordt zij genoemd in een acte en is dan gehuwd met Jelcke.
Overlijden.
-->| Haar overlijdensdatum komt van Hessel de Walle: Ao 1564 de 12 augusti sterf Syrcktie Buelama.
(bron: Hessel de Walle, Friezen uit vroeger eeuwen, blz 513).
Gebeurtenissen.
-->| 06-04-1544: Ritzske Bolama maakt ten overstaan van de notaris Jhero Abbaz, zijn testament, herroept al zijn vroegere uiterste wilsbeschikkingen en vermaakt, wanneer hij kinderloos komt te overlijden, al zijn goederen aan de armen te Lewerden Uitgezonderd zijn: a. een sate te Tennaerdt, Jelkama-Staten genoemd, en een huis met inboedel te Lewerden, dat hij van plan is te kopen ; deze komen aan zijn vrouw Syrdt, maar wanneer zij hertrouwt vervallen de goederen aan de armen. b. Poulsma-zate te Wierum (onverminderd de inkomsten van patroon en priester te Wierum daaruit), de helft van Sellinga-zate te Mennertsgae en de rechten van testator op Tziarda-goedt te Hallum (die nu 7 g. gld. 's jaars opbrengen) ; deze komen aan zijn zuster Siolck (Sijoelck), die ze echter niet mag bezwaren of vervreemden op straffe van verval aan de armen, De aan de armen vermaakte goederen zullen beheerd worden door de als executeurs aangewezen voogden van het Suette Name Jhesus Gilde. Deze moeten uit de opbrengst ieder jaar voor minstens 20 g. gld. kleren en schoenen en zo mogelijk ook levensmiddelen aan de armen uitdelen en 8 of 9 g. gld. aan arme kraamvrouwen geven. De drie kamers in de Speelmansstraet naast de schuur van wijlen Wytthie Camminge, door de testator en zijn eerste vrouw Geel gesticht, en het gasthuis daartegenover naast het huis van Gerryt beeldsnider, door hem gesticht, moeten door de voogden ten behoeve van arme oude vrouwen in stand gehouden worden. In 't jaer van der saliger geboerte ons liefs Heren Jhesu Christi duissent vijfhundert veer ende veertich den VI dach april is. Inv. no. 339.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 39).
-->| 1547: Ritscke Bolema heeft vermaakt (6 april 1544): 1. Aan Syrdt Jelkema-zate (Ternaard) in vruchtgebruik plus huis dat hij zou kopen met huisraad. 2. Aan zijn zuster Syolcke Poulsma-zate te Wyrum, 0,5 van Sellinga-sate te Minnertsga en rechten op Tziaerdagoed (Hallum), eveneens in vruchtgebruik. 3. De armen Christi te Leeuwarden erven voor 't geheel, onder beheer van het Soete Name Jesus Gilde. 2. dec. (15)45: 1. Gekocht huis en schuur aan Syrdt a.v. en een sate te Wanswerdt. 2. Aan Syolck bovendien: het aandeel in Staeplaen 0,5 goed te Hantum. 3. Administratie aan 't Gilde "gealieneert". 2 juli (15)47: 2. Aan Syolcke nog: 0,5 van Wattingagoed. 28 juli 1547: 1. Alle rente van 't eerste jaar na zijn dood te ontvangen en uit te keren door Syrdt. Ongetekende notities (16e eeuw). Inv. no. 342.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 47).
-->| 1554: Sirdt weduwe van Ritske Boelema.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16691, blad 27, aktenummer 683; 1554-1559).
-->| 1554: Sirdt, weduwe van Ritske Boelema.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16691, blad 27, aktenummer 684; 1554-1559).
-->| 1555: Libel voor den Hove van Vrieslandt tussen de oldermans als administrateurs van de armen van het Soete Name Jesus Gilde te Leeuwarden en Syrdt, wed. van Ritscke Bolema, (nu maar men zegt hertrouwd met Jelcke Minnema met wie ze te Leeuwarden woont), vermeldende de beschikkingen van wijlen Ritscke van Boelema bij testament van 11 (!) april 1544 voor Syrdt, n.l. Jelkema-sate te Tonnaerdt en een huis te Leeuwarden, doch bij hertrouwen 200 g. gld. en huisraaden voor zijn zuster Syoelcke, n.l. Poulsma-sate te Wyrum, 0,5 Sellinga-sate te Minnersgae en rechten op Tyaerdegoed, alles in vruchtgebruik. Fragment van een concept. Inv. no. 345.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 60).
-->| 28-04-1557: Mr. Eelcke van der Haule advocaat als olderman en Jan Symonz, Andries en Gerbren Arentszn, als gecommitteerden der overige gildebroeders van den Suete Naem Jhesus Gilde te Leeuwairden ter eenre en Syrdt, thans huisvrouw van Jelthie Minnema, ter andere zijde, dragen de beslissing van hun geschillen terzake van de goederen, waarover Ritsche Bolema, Syrdts wijlen echtgenoot, bij testament en cedullen heeft beschikt, op aan de scheidsrechterlijke uitspraak van de Raad Mr. Jan Rommaerts, Frans van Camminga en de advocaten Mr. Tzalinck Riemersma en Mr. Suyrdt Aesgema. Den achtendetwintichsten aprilis anno XVC zeven ende vijftich. Inv. no. 346.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 66).
-->| 14-01-1560: In de geschillen tussen Harmen Pheltes olderman en de broederschap van den Gebenediden Name Jhesus te Leuwaerden, mede patronen van de huisarmen aldaar ter eenre en Syerdt wed. Ritske Bolema ter andere zijde doen R. van Burmannia en M. Rommarts, als scheidslieden door partijen aangewezen, uitspraak in dier voege, dat aan het Gilde alle sterfhuisbescheiden zullen worden overgedragen tegelijk met het bezit van de landen, renten enz. van de overledene, terwijl Syerdt de mobilia zal behouden, geen verantwoording betreffende baar geld en inkomsten tot dusverre verschuldigd is en van het Gilde gedurende haar leven 105 g. g. 's jaars ontvangen zal boven het kosteloos gebruik van haar staande huwelijk aangekochte woning, omtrent de halve eigendom waarvan geen uitspraak gegeven wordt. Den XlIIIen january anno XVC tsesticht. a. Inv. no. 347.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 70).
-->| 1563: Suyrt Hendricx weduwe van Ritske Bolema; gehuwd met Leo Melles.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16692, blad 473, aktenummer 4155; 1559-1565).
-->| 21-10-1563: Nicolaes Cleuting, notaris, oorkondt dat hij met de getuigen Hendrick Albertsz, en Hendrick Herckez, burgers van Leeuwaerden, desgevraagd Sijrt Hendricxdr, wed. van Ritske Boelema en nu gehuwd met Lijeuwe Mellez, secretaris van Dockum, genoemde Lijeuwe en mr. Doecke Eninga, advocaat, vergezeld heeft toen zij zich naar het huis van Doecke van Martena, olderman van het Suete Naeme Jhesus Ghilde te Leeuwaerden, begaven. Zij hebben deze niet thuis getroffen en zijn daarop naar Erasmus Melschiorz, medeolderman van het Gilde, gegaan, die zij thuis gevonden hebben in gezelschap van de gildebroeders Sijurdt van Beijema, Jan Sijmonsz, en mr. Eelcke van der Haule en de notaris Wouter Coquellan. Sijrt heeft daar aan Erasmus een mand met bewijsstukken aan geboden, die naar haar zeggen na de dood van Ritske Boelema eigendom van het Gilde geworden waren. Erasmus en de andere gildebroeders hebben geantwoord, dat deze zaak niet hun aanging, maar alleen de olderman Doecke van Martena, en dat zij uitsluitend bijeengekomen waren om een mingelen wijn te drinken. Up huyden den XXIen octobris anno XVC drie en tsestich. Uittreksel, (18)68 uit het protocol van de notaris Nicolaus Judoci Cleuting, 1554-1571 (Gemeentearchief Leeuwarden) ; Inv. no. 377.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 72).
-->| 1564: Syert Hendricx, weduwe van Ritske Boelema ; gehuwd met Leo Melles.
(bron: Alle Friezen, Quaclappen, archiefnummer 14, Hof van Friesland - Tresoar, inventarisnummer 16692, blad 542, aktenummer 4631; 1559-1565).
-->| 22-06-1565: Ten overstaan van de Raadsheer-Commissaris Pieter van Dekema ridder, leggen ten verzoeke van Doecke van Martena en Asmus Melchiorsz. Wijnheer als oldermans van 't Suete Name Jesus Gilde te Leeuwerden imp. contra Doecke Douwez. als curator litis over Pieter Lamberts wezen ged. getuigenis af: 22 juni: 1. Pier Feddricxz. op Boelemagoed te Stiens, ongeveer 80 jr.: Zijn wijlen landheer Ritske Boelema was gehuwd met Tiets Abingha die 0,5 van Mutswerdesate te Peyns ten huwelijk bracht, Ritske ontving dus van zijn meier Lambert aldaar huur en geen rente en waarschuwde die eens te zijnen huize aan de Eewal te Leeuwerden de kerkvoogden van Peyns niet meer dan 1,5 g. g. 's jaars te geven. Ritske had bij Tiets 2 kinderen, Joannes (+ Loeven als student) en Wyts (+ Groeninghen) en is zonder echte kinderen na te laten overleden. 2. Pybe Decker alias Tyarckz. te Steens, ongeveer 70 jr.: Hij diende jaren Ritske Boelema als knecht: deze kreeg van Tiets Feckedr. Aebingha de landen van Mutswerdera-sate in questie ten huwelijk ; de zoon Joannes werd in zijn diensttijd geboren en tijdens dezelfde viel ook het overlijden van Tiets ongeveer Odulphi (15)13 ; de meiers: Pier en later zijn zoon Lambert brachten 6 a 7 g. g. huur bij Ritske en evenveel bij olde Goffe Douwez. Aebinga, een broeders zoon van Tiets ; toen Ritske hertrouwd met Geel te Groeningen woonde heeft hij (die toen ook hun meier was) die huur wel hun gebracht ; R. 's kinderen Joannes en Anna zijn jong resp. Loeven en op Amlandt overleden. 10. Mr. Doecke Eningha, advocaat, +/- 44 jr.: Hij heeft de wed. Ritske Boelema, Sierdt Hendricxdr. als raadsman ter zijde gestaan voor den Hove en voor scheidslieden contra de administrateurs van het Soete Name Jesus Gilde te Leeuwerden en weet uit dien hoofde, dat zij Ritskes brieven in bewaring had tot haar scheiding met het Gilde. 16 febr. "65" 76.4 4. Thys Symonsz, oom van de ged. ; uit zijn getuigenis blijkt, dat Ritske eerst (+/- 1511) slechts 3 g. gld. huur ontving, na aftrek van de renten uit 0,5 Mutsuerdera, wat later is verhoogd tot 6-6 g. g. welk bedrag hij volgens getuige zeker twee jaar inde, waarna de zoon van Lambert huurder werd ; een en ander gunstig voor imp. 's standpunt. vonnis 20 dec. 1571. Gelijktijdig afschrift. Inv. no. 198.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 74).
-->| 09-07-1574: Nadat volgens Hofssententie d. d. 1571 dec. 20 ten bate van Mr. Suyrdt Aesgema volmacht van het Soete Naeme Jesus Gilde te Leuwaerden en Syerdt wed. Ritske Bolema imp. en triumph, contra Doecke Douwesz. te Peyns curator litis over de kinderen van w. Pieter Lambertsz. de executie daarvan door Idzard a Sickyngha Raad Commissaris krachtens commissie d.d. 1572 jan. 16 was aangevangen, waarbij opponeerden Pieter Feyckesz. en Jetze Sircxz. kerkvoogden namens de patrones St. Geertruyt te Peyns bewerende bezitters sinds mensenheugenis te zijn van 0,5 Mutzarderasate aldaar in questie, terwijl Fedderyck Boettesz. en Sytz Sytsdr. e.l. te Marssum op de andere 0,5 aanspraak maakten, welke partijen dienaangaande procedeerden voor den Hove ; geven Idzard a Sickyngha voornoemd en heer Anna (!) Hoittiesz. officiaal van de bisschop van Leuwaerden ten verzoeke van alle genoemde partijen, t.w. Mr. Syurdt Aesgema thans olderman, Gerryt Wybesz. afgetreden olderman en Mr. Matthys Rommarts rentmeester van het Gilde, heer Jacop pastoor, Willem Claesz. en Renijck Boyesz, kerkvoogden te Peyns en eindelijk Fedderyck Boettesz. c. ux. de navolgende scheidsrechterlijke uitspraak: 0,5 der sate met de achterstand bij de "landtsaete" van 6-6 g. g. 's jaars wordt eigendom van het Gilde, 0,5 van Fedderyck c. ux, kerkvoogden krijgen 12 e. g. eeuwige rente ?s jaars uit de gehele sate alsmede thans voor eenmaal van beide eigenaars tezamen 125 e. g. ; blijvende voorts alle lasten verder voor rekening van laatstgenoemden. Opten IXden dach juli j 1574. Oorspr. met de opgedrukte zegels in rode was onder papierruit en de handtekeningen van "Annius Hottenius officialis" en "Idzard a Sickijngha". Inv. no. 199.
(bron: Historisch Centrum Leeuwarden, 119-B Ritske Boelema Gasthuis (R.B.G.) te Leeuwarden, 2. Inventaris, 2.6. Regesten, 95)
.

Jenne Steenstra [a-2]
 
Jenne Steenstra [a-2], geboren op donderdag 12-09-1895 te Groningen, overleden op vrijdag 16-07-1976 te Haren (Gr).


Jenne Steenstra [a-2].
Naam.
-->| Zijn naam komt uit zijn geboorteacte van 14-09-1895 te Groningen.
Beroep.
-->| Kantoorbediende (1918).
Geboorte.
-->| 14-09-1895: Nummer 1227: In het jaar duizend achthonderd vijf ennegentig, den veertienden September is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, Arrondissement en Provincie Groningen, verschenen: Jan Steenstra, oud vijfendertig jaren, van beroep kantoorbediende, alhier wonende, dewelke heeft verklaard dat op den twaalfden der maand September dezes jaars, des namiddags te vijf uur, binnen deze Gemeente een kind is geboren van het mannelijk geslacht, waaraan de voornaam van Jenne gegeven zal worden, van welk kind ouders zijn hij comparant en zijne echtgenoote Hendriktje Pol, zonder beroep, wonende alhier. En is deze aangifte en verklaring geschied in tegenwoordigheid van Paul Johann Leonard Meder, oud zestig jaren, van beroep adjunct commies en van Johannes Carel Vriemoet oud vijfendertig jaren, van beroep klerk, beide wonende te Groningen, als hiertoe door de belanghebbende verzochte getuigen. En is deze akte na voorlezing, geteekend door ons en de getuigen, benevens de Comparant.
Huwelijk.
-->| 14-11-1918: Nr. 573: Heden, den veertienden November negentienhonderd en achttien, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, in het openbaar, in het huis der gemeente, verschenen ten einde een huwelijk aan te gaan: Jenne Steenstra, geboren te Groningen, oud drie en twintig jaren, kantoorbediende, wonende te Groningen, meerderjarige zoon van Jan Steenstra, oud acht en vijftig jaren, kantoorbediende, en van Hendriktje Pol, oud drie en vijftig jaren, zonder beroep, beiden wonende te Groningen, als bruidegom ter eene, en Rebekka Jochemina Henderika Schut, geboren te Groningen, oud vier en twintig jaren, zonder beroep, wonende te Groningen, meerderjarige dochter van Berend Schut, overleden en van Aaltje IJzer, oud vier en vijftig jaren, zonder beroep, wonende te Groningen als bruid der andere zijde, zijnde hierbij mede verschenen de ouders van den bruidegom en de moeder van de bruid, die hunne toestemming tot de voltrekking van dit huwelijk geven. De afkondiging tot dit huwelijk is onverminderd geschied alhier. Wij hebben hun afgevraagd of zij elkander aannemen tot echtgenooten en getrouwelijk alle de plichten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn. Na bevestigende beantwoording dezer vraag, hebben wij, in naam de wet, uitspraak gedaan, dat zij door het huwelijk aan elkander zijn verbonden. Als getuigen waren tegenwoordig: 1e. Oetze Otto van der Linden oud, zeven en twintig jaren, Ambtenaar bij de Staatsspoorwegen, zwager van de echtgenoote; en 2e. Jurrien Schut, oud vijfenvijftig jaren, Portier bij het Bureau van Politie, oom der Echtgenoote, beiden wonende te Groningen. En is hiervan door ons opgemaakt deze akte, die, na voorlezing, dor de comparanten, de getuigen en ons is onderteekend.
Overlijden.
-->| 16-07-1976: Heden is van ons heengegaan onze lieve vader, behuwd- en grootvader JENNE STEENSTRA sinds 1 december 1974 weduwnaar van Rebekka Jochemina Henderika Schut, op de leeftijd van 80 jaar. Haren (Gn), 16 juli 1976, Multatulilaan 6. Toronto: J.B. Steenstra, M.W. Steenstra-Aalbers, Ronald, Gwen. Woudenberg: G.O.J.H. Steenstra, A.K.D. Steenstra-Kanis, Minke. De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.
(bron: Nieuwsblad van het Noorden).
-->| Zijn overlijdensdatum komt van Jantina Pol
.

  • Vader:
    Jan Steenstra [e-p], geboren op zaterdag 14-04-1860 te Groningen, overleden op donderdag 29-12-1938 te Groningen, trouwt op zaterdag 28-05-1887 te Groningen, (ontbonden door overlijden op donderdag 29-12-1938 te Groningen).
 
  • Moeder:
    Hendriktje Pol [h-p], dochter van Jan Pol [v-p;e-d] en Janna van Hemmen [s-p;g-d], geboren op vrijdag 14-04-1865 te Tolbert, overleden op woensdag 24-11-1943 te Groningen.
 

trouwt op donderdag 14-11-1918 te Groningen, (ontbonden door overlijden op zondag 16-07-1967 te Haren (Gr))
met

Rebekka Jochemina Henderika Schut [e-2], geboren op maandag 06-08-1894 te Groningen, overleden op zondag 01-12-1974 te Groningen.

Rebekka Jochemina Henderika Schut [e-2].
Naam.
-->| Haar naam komt hit haar geboorteacte van 07-08-1894 te Groningen.
Beroep.
-->| Zonder (1918).
Geboorte.
-->| 07-08-1894: Nummer 978. In het jaar duizend achthonderd vier ennegentig, den zevenden Augustus is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, Arrondissement en Provincie Groningen, verschenen Berend Schut, oud drieendertig jaren, van beroep Agent van politie, alhier wonende, dewelke heeft verklaard dat op den zesden der maand Augustus dezes jaars des morgens te zeven uur, binnen deze Gemeente een kind is geboren van het vrouwelijk geslacht, waaraan de voornamen van Rebekka Jochemina Henderika gegeven zullen worden, van welk kind ouders zijn hij comparant en zijne echtgenoote Aaltje IJzer, zonder beroep, wonende alhier. En is deze aangifte en verklaring geschied in tegenwoordigheid van Paul Johann Leonard Meder, oud negenenvijftig jaren, van beroep adjunct commies en van Johannes Carel Vriemoet, oud vierendertig jaren, van beroep klerk, beide wonende te Groningen, als hiertoe door den belanghebbende verzochte getuigen. En is deze akte na voorlezing, geteekend door ons en de getuigen, benevens den comparant.
Huwelijk.
-->| 14-11-1918: Nr. 573: Heden, den veertienden November negentienhonderd en achttien, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, in het openbaar, in het huis der gemeente, verschenen ten einde een huwelijk aan te gaan: Jenne Steenstra, geboren te Groningen, oud drie en twintig jaren, kantoorbediende, wonende te Groningen, meerderjarige zoon van Jan Steenstra, oud acht en vijftig jaren, kantoorbediende, en van Hendriktje Pol, oud drie en vijftig jaren, zonder beroep, beiden wonende te Groningen, als bruidegom ter eene, en Rebekka Jochemina Henderika Schut, geboren te Groningen, oud vier en twintig jaren, zonder beroep, wonende te Groningen, meerderjarige dochter van Berend Schut, overleden en van Aaltje IJzer, oud vier en vijftig jaren, zonder beroep, wonende te Groningen als bruid der andere zijde, zijnde hierbij mede verschenen de ouders van den bruidegom en de moeder van de bruid, die hunne toestemming tot de voltrekking van dit huwelijk geven. De afkondiging tot dit huwelijk is onverminderd geschied alhier. Wij hebben hun afgevraagd of zij elkander aannemen tot echtgenooten en getrouwelijk alle de plichten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn. Na bevestigende beantwoording dezer vraag, hebben wij, in naam de wet, uitspraak gedaan, dat zij door het huwelijk aan elkander zijn verbonden. Als getuigen waren tegenwoordig: 1e. Oetze Otto van der Linden oud, zeven en twintig jaren, Ambtenaar bij de Staatsspoorwegen, zwager van de echtgenoote; en 2e. Jurrien Schut, oud vijfenvijftig jaren, Portier bij het Bureau van Politie, oom der Echtgenoote, beiden wonende te Groningen. En is hiervan door ons opgemaakt deze akte, die, na voorlezing, dor de comparanten, de getuigen en ons is onderteekend.
Overlijden.
-->| 01-12-1974: Heden overleed zacht en kalm onze lieve vrouw, moeder, behuwd- en grootmoeder REBEKKA JOCHEMINA HENDERIKA STEENSTRA-SCHUT, op de leeftijd van 80 jaar. Haren, 1 december 1974. Multatulilaan 6. J. Steenstra. Toronto: J.B. Steenstra, M.W.Steenstra-Aalbers, Ronald en Gwen, Woudenberg: G.O.J.H. Steenstra, A.K.D. Steenstra-Kanis, Minke. De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.
(bron: Nieuwsblad van het Noorden).
-->| Haar overlijdensdatum komt van Jantina Pol
.


Jacoba Renika Hermanides [e-2]
Jacoba Renika Hermanides [e-2], geboren op maandag 13-12-1920 te Zaandam, overleden midden 08-2000 -->| Op 26-05-1991 wordt zij genoemd in een overlijdensadvertentie, en als ik vooralsnog aanneem dat zij niet ouder dan negentig jaar oud is geworden, dan is zij overleden vóór 13-12-2010 vermoedelijk te Haren (Gr).

Jacoba Renika Hermanides [e-2].
Naam.
-->| Haar naam komt van Jantina Pol.
Geboorte.
-->| Haar geboortedatum komt van Jantina Pol en Margreet Pol.
Huwelijk.
-->| Haar huwelijksdatum met Hendrik Jan komt van Jantina Pol.
-->| Zij is waarschijnlijk niet gehuwd geweest met Ibertus omdat zij in zijn overlijdensadvertentie als Steenstra-Hermanides vermeld staat
.

trouwt (1) op donderdag 30-12-1943 te Groningen, (ontbonden door overlijden op donderdag 13-12-1973 te Haren (Gr))
met

Hendrik Jan Steenstra [a-2], zoon van Jan Steenstra [e-p] en Hendriktje Pol [h-p], geboren op zaterdag 25-06-1892 te Groningen, overleden op donderdag 13-12-1973 te Haren (Gr).

 


Hendrik Jan Steenstra [a-2].
Naam.
-->| Zijn naam komt uit zijn geboorteacte van 27-06-1892 te Groningen.
Geboorte.
-->| 27-06-1892: Nummer 799: In het jaar duizend achthonderd twee ennegentig, den zeventwintigsten Juni is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, Arrondissement en Provincie Groningen, verschenen: Jan Steenstra oud tweeendertig jaren, van beroep kantoorbediende, alhier wonende, dewelke heeft verklaard dat op den vijfentwintigsten der maand Juni dezes jaars, des voormiddags te tien uur, binnen deze Gemeente een kind is geboren van het mannelijk geslacht, waaraan de voornamen van Hendrik Jan gegeven zullen worden, van welk kind ouders zijn hij comparant en zijne echtgenoote Hendriktje Pol, zonder beroep, wonende alhier. En is deze aangifte en verklaring geschied in tegenwoordigheid van Paul Johann Leonard Meder oud zevenvijftig jaren, van beroep adjunct Commies en van Johannes Carel Vriemoet oud tweeendertig jaren, van beroep klerk, beide wonende te Groningen, als hiertoe door de belanghebbende verzochte getuigen. En is deze akte na voorlezing, geteekend door ons en de getuigen, benevens den comparant.
Huwelijk.
-->| Zijn huwelijksdatum komt van Jantina Pol.
(bron: Gerhard Onno Johannes Steenstra, in: J.Pol en D.C.Pol: Zoektocht naar een onbekend verleden).
Overlijden.
-->| 13-12-1973: Nog vrij onverwacht ging van ons heen mijn innig geliefde man, onze zorgzame vader HENDRIK JAN STEENSTRA op de leeftijd van 81 jaar. Haren, 13 december 1973. Multatulilaan 94. J.R. Steenstra-Hermanides, H.J. Steenstra Jr. J.A. Steenstra. De crematie heeft in besloten kring plaats gehad.
(bron: Nieuwsblad van het Noorden).
-->| Zijn overlijdensdatum komt van Jantina Pol
.

trouwt (2)
met

Ibertus Daniel Boerema [g-2], geboren op vrijdag 29-03-1907 te Groningen, overleden op zondag 26-05-1991 -->| (bron: Nieuwsblad van het Noorden ; http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019655:mpeg21:a0233) te Haren (Gr), trouwt (1) op donderdag 24-12-1931 te Oldehove, (ontbonden door overlijden op donderdag 01-02-1968 vermoedelijk te Zaandam) met Aafke Korneliske Wolthuis [g-2], geboren op donderdag 26-03-1908 (bron: Nieuwsblad van het Noord ; http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011017596:mpeg21:a0141) te Oldehove, overleden op vrijdag 09-07-1976 (bron: Nieuwsblad van het Noord ; http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011017596:mpeg21:a0141) te Haren (Gr).

Ibertus Daniel Boerema [g-2].
-->| Zijn naam komt uit zijn overlijdensadvertentie.
-->| (bron: Nieuwsblad van het Noorden ; http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019655:mpeg21:a0233).
-->| Hij is waarschijnlijk niet gehuwd geweest met Jacoba omdat zij in zijn overlijdensadvertentie als Steenstra-Hermanides vermeld staat
.

Hendrik Jan Steenstra [a-2]
 
Hendrik Jan Steenstra [a-2], geboren op zaterdag 25-06-1892 te Groningen, overleden op donderdag 13-12-1973 te Haren (Gr).


Hendrik Jan Steenstra [a-2].
Naam.
-->| Zijn naam komt uit zijn geboorteacte van 27-06-1892 te Groningen.
Geboorte.
-->| 27-06-1892: Nummer 799: In het jaar duizend achthonderd twee ennegentig, den zeventwintigsten Juni is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, Arrondissement en Provincie Groningen, verschenen: Jan Steenstra oud tweeendertig jaren, van beroep kantoorbediende, alhier wonende, dewelke heeft verklaard dat op den vijfentwintigsten der maand Juni dezes jaars, des voormiddags te tien uur, binnen deze Gemeente een kind is geboren van het mannelijk geslacht, waaraan de voornamen van Hendrik Jan gegeven zullen worden, van welk kind ouders zijn hij comparant en zijne echtgenoote Hendriktje Pol, zonder beroep, wonende alhier. En is deze aangifte en verklaring geschied in tegenwoordigheid van Paul Johann Leonard Meder oud zevenvijftig jaren, van beroep adjunct Commies en van Johannes Carel Vriemoet oud tweeendertig jaren, van beroep klerk, beide wonende te Groningen, als hiertoe door de belanghebbende verzochte getuigen. En is deze akte na voorlezing, geteekend door ons en de getuigen, benevens den comparant.
Huwelijk.
-->| Zijn huwelijksdatum komt van Jantina Pol.
(bron: Gerhard Onno Johannes Steenstra, in: J.Pol en D.C.Pol: Zoektocht naar een onbekend verleden).
Overlijden.
-->| 13-12-1973: Nog vrij onverwacht ging van ons heen mijn innig geliefde man, onze zorgzame vader HENDRIK JAN STEENSTRA op de leeftijd van 81 jaar. Haren, 13 december 1973. Multatulilaan 94. J.R. Steenstra-Hermanides, H.J. Steenstra Jr. J.A. Steenstra. De crematie heeft in besloten kring plaats gehad.
(bron: Nieuwsblad van het Noorden).
-->| Zijn overlijdensdatum komt van Jantina Pol
.

  • Vader:
    Jan Steenstra [e-p], geboren op zaterdag 14-04-1860 te Groningen, overleden op donderdag 29-12-1938 te Groningen, trouwt op zaterdag 28-05-1887 te Groningen, (ontbonden door overlijden op donderdag 29-12-1938 te Groningen).
 
  • Moeder:
    Hendriktje Pol [h-p], dochter van Jan Pol [v-p;e-d] en Janna van Hemmen [s-p;g-d], geboren op vrijdag 14-04-1865 te Tolbert, overleden op woensdag 24-11-1943 te Groningen.
 

trouwt op donderdag 30-12-1943 te Groningen, (ontbonden door overlijden op donderdag 13-12-1973 te Haren (Gr))
met

Jacoba Renika Hermanides [e-2], geboren op maandag 13-12-1920 te Zaandam, overleden midden 08-2000 -->| Op 26-05-1991 wordt zij genoemd in een overlijdensadvertentie, en als ik vooralsnog aanneem dat zij niet ouder dan negentig jaar oud is geworden, dan is zij overleden vóór 13-12-2010 vermoedelijk te Haren (Gr), trouwt (2) met Ibertus Daniel Boerema [g-2], geboren op vrijdag 29-03-1907 te Groningen, overleden op zondag 26-05-1991 -->| (bron: Nieuwsblad van het Noorden ; http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019655:mpeg21:a0233) te Haren (Gr).

Jacoba Renika Hermanides [e-2].
Naam.
-->| Haar naam komt van Jantina Pol.
Geboorte.
-->| Haar geboortedatum komt van Jantina Pol en Margreet Pol.
Huwelijk.
-->| Haar huwelijksdatum met Hendrik Jan komt van Jantina Pol.
-->| Zij is waarschijnlijk niet gehuwd geweest met Ibertus omdat zij in zijn overlijdensadvertentie als Steenstra-Hermanides vermeld staat
.

Onne Steenstra [a-2]
 
Onne Steenstra [a-2], geboren op dinsdag 10-07-1888 te Groningen, overleden op maandag 08-05-1933 te Amsterdam.


Onne Steenstra [a-2].
Naam.
-->| Zijn naam komt uit zijn geboorteacte van 11-07-1888 te Groningen..
Beroep.
-->| Agent van een handelsmaatschappij (1933)..
Geboorte.
-->| 11-07-1888: Nummer 933. In het jaar duizend achthonderd acht entachtig, den elfden Juli is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Groningen, Arrondissement en Provincie Groningen, verschenen: Jan Steenstra oud achtentwintig jaren, van beroep kantoorbediende alhier wonende, dewelke heeft verklaard dat op den tienden der maand Juli dezes jaars, des avonds te elf uur, binnen deze Gemeente een kind is geboren van het mannelijk geslacht, waaraan de voornaam van Onne gegeven zal worden, van welk kind ouders zijn hij comparant en zijne Echtgenoote Hendriktje Pol, zonder beroep wonende alhier. En is deze aangifte en verklaring geschied in tegenwoordigheid van Paul Johann Leonard Meder oud drieenvijftig jaren, van beroep adjunctcommies, en van Johannes Carel Vriemoet oud achtentwintig jaren, van beroep klerk, beide wonende te Groningen, als hiertoe door de belanghebbende verzochte getuigen. En is deze akte na voorlezing, geteekend door ons en de getuigen, benevens den comparant..
Overlijden.
-->| 09-05-1933: 1663: Heden negen Mei negentienhonderd drie en dertig verschenen voor mij Ambtenaar van den burgerlijken stand van Amsterdam: Pieter Wolters, van beroep aanspreker oud tweeenzestig jaren, wonende te Groningen en Wijbe de Haan van beroep aanspreker oud drieenzeventig jaren wonende alhier die verklaarden, dat op acht dezer, des voormiddags ten drie ure, in de gemeente Amsterdam is overleden Onno Steenstra van beroep agent eener handelsmaatschappij wonende te Groningen oud vierenveertig jaren, geboren te Groningen, zoon van Jan Steenstra en Hendriktje Pol, beiden zonder beroep en wonende te Groningen. Waarvan akte, welke overeenkomstig de wet is voorgelezen
.

  • Vader:
    Jan Steenstra [e-p], geboren op zaterdag 14-04-1860 te Groningen, overleden op donderdag 29-12-1938 te Groningen, trouwt op zaterdag 28-05-1887 te Groningen, (ontbonden door overlijden op donderdag 29-12-1938 te Groningen).
 
  • Moeder:
    Hendriktje Pol [h-p], dochter van Jan Pol [v-p;e-d] en Janna van Hemmen [s-p;g-d], geboren op vrijdag 14-04-1865 te Tolbert, overleden op woensdag 24-11-1943 te Groningen.